Predávkovanie vlákninou

Hlavnými úlohami vlákniny je urýchlenie priechodu potravy črevom a ustálenie črevnej flóry. Preto je dôležité konzumovať denne okolo 25-35 g (u dospelého človeka), aby dochádzalo k správnemu tráveniu a zažívaniu.

Udáva sa, že v dnešnej dobe konzumujeme veľmi málo tejto potravinovej zložky, niečo okolo 15 g denne, a preto tiež dochádza k častejším ochorením tráviaceho traktu a riziku vzniku rakoviny hrubého čreva alebo žalúdka.

V opačnom prípade, keď dochádza k predávkovaniu vlákninou, teda jej nadbytku v tele (nad 40 g), nie je telo schopné dokonale využívať stopové prvky, najmä železo, ktoré je dôležité pre správnu krvotvorbu. Tieto látky môžeme dopĺňať s pomocou výživových doplnkov. Predávkovanie vlákninou sa prejavuje nafukovaním, hnačkou a bolesťami brucha.